Webinar Jean Paul Van Bendegem: Wijs, grijs & puber

Jean Paul Van Bendegem is wiskundige, filosoof en hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie aan de Vrije Universiteit Brussel. Zijn boek 'Wijs, grijs en puber', waarin Van Bendegem een pleidooi houdt voor de burgerlijk ongehoorzame senior, verscheen in 2020.

Ken je dat ook? Dat gevoel als ‘oudere’ dat je er niet meer toe doet, dat je rol uitgespeeld is, dat je overbodig bent, dat je mag gaan? Als het van filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem afhangt, is dat gevoel niet nodig. Volgens hem is een senior eigenlijk een wijze puber die een belangrijke rol speelt in onze samenleving.

Tijdens het webinar 'Wijs, grijs en puber' vergelijkt Van Bendegem ouderen met pubers. Senioren beleven eigenlijk een tweede puberteit: zowel ouderen als pubers ondergaan allerlei lichamelijke veranderingen en maken zich zorgen over hun onzekere toekomst. Maar een belangrijkere gelijkenis is dat beide groepen vaak het gevoel hebben niet begrepen te worden. Ze vinden dat de samenleving van hen een negatief of verkeerd beeld schetst.

Van Bendegem vindt het dan ook hoog tijd dat senioren zelf duidelijk maken dat ze volwaardige menselijke wezens zijn die een even volwaardige positie kunnen opeisen in de samenleving. De filosoof roept op tot verzet, tot burgerlijke ongehoorzaamheid van de verworpen senior. Want senioren bezitten wijsheid, levenslange ervaring en een unieke bron van inzicht.

Vooraf inschrijven (zie formulier hieronder) is verplicht.

16/06/2022
20.00 uur - 22.00 uur
Live vanuit je woonkamer!